Странице

недеља, 23. август 2015.

Šta me je kamenje naučilo ovog leta?

Hallo Leute♥

Ovog leta bila sam na puno mesta u kojima su moja stopala uranjala u kamenje dok su ih povremeno osvežavali talasi hladne (ponekad i tople) vode. Trenutno sam na jednom takvom. Dok talasi dolaze i odlaze, donoseći i odnoseći kamenčiće sa sobom, moje misli lutaju. Razmišljam kako je to biti mali kamen u ogromnom okeanu... A zapravo to već znam.

  • Sedeći na obali mora, zaranjam šake u kamenčiće, kao i uvek. Obožavam taj osećaj. Iako me ponekad po koji kamenčić ubode, nastavljam da uživam u prisustvu ostalih, koji me svojim oblim ivicama  dodiruju i stvaraju neki osećaj, neku vrstu podrške i sigurnosti, koji ne umem da opišem. 
  • Kada izronim šake pune kamenčića, volim da biram one koji mi zapadnu za oko, koje ću poneti sa sobom kući, i staviti ih u svoju malu kolekciju. U jednom momentu ugledam savršeni mali kamen koji bih veoma rado zadržala, ali već u drugom on nestaje. Talas ga je odneo. Ne nerviram se. Još odavno sam shvatila da ih ima još puno sličnih. Ali ne i potpuno istih.
  • Pošto ne mogu da zauvek stojim na ivici mora (možda i mogu, ali ne želim), ulazim u vodu i krećem da plivam. Dok plivam nailazim na razno kamenje, neko je jednostavno tu, da mi pruži podršku i oslonac kada se umorim, dok drugo stoji sa svojim oštrim ivicama i preprečava mi put. Ponovo se ne nerviram, već ih lagano zaobilazim i nastavljam svoj put. Svejedno ću stići do svog cilja.
  • Nakon što sam stigla do svog cilja, ovaj put obale, pokušavam da izađem iz vode prelazeći preko nasipa od kamenčića. Neki od njih su me pošteno isekli i napravili mi rane, ali zbog par kamenčića, koje je voda tako oblikovala, ne osuđujem i ne mrzim drugo kamenje.

  • More nije jedina voda koju sam posetila ovog leta. Bilo je tu i potoka, i jezera i reka. Šetajući kroz prirodu, često sam nailazila na potoke. Da bih nastavila svoj put, ponekad sam morala da ih preskačem. U tome mi je pomoglo, opet, kamenje. Pokušavajući da stignem sa jedne strane potoka na drugu oslanjala sam se na razno. Mokro, suvo, zeleno, sivo, pokriveno mahovinom. Na početku, nije mi svaki kamen pružao siguran oslonac. Ali to ne znači da je taj kamen bezvredan. Taj kamen samo nije na pravom mestu, na onom na kom može da pokaže sve svoje dobre strane. Zato, kada sam nailazila na takvo kamnje, trudila sam se da ga nameštam tako da ima dobar oslonac na podlozi na kojoj se nalazi, da bi i meni mogao da pruži isti.
  • Nije sve kamenje prošlo kroz isti okean, kroz iste talase ili kroz iste udarce o povšinu. Zbog toga ne možemo nikako očekivati da svaki kamen isto izgleda. Osim toga nije svaki kamen nastao od iste materije. Taj isti kamen koji mi je raskrvario nogu je, vrlo verovatno, pre nekog određenog vremena bio veći i zaobrljeniji, bez oštrih ivica. Ja, trenutno, ne znam ništa o tome, samo mogu da pretpostavljam da je doživeo neki udarac o površinu, koji ga je doveo u stanje kakvo sada jeste. To isto može da se kaže i za oblo kamenje. Ko kaže da ono pre izvesnog vremena nije bilo sa oštrim ivicama?

E sada, kada smo već na kraju posta, da ne mislite da sam prolupala od silnog sunca, probajte da zamislite kamenje kao ljude, a vodu kao život. Mislim da me sada već malo više shvatate. Ako razmišljate "Koja je poenta ovog posta?", mislim da nemam neki odgovor. Želela sam da prikažem svet i različitosti na drugačiji način, pogotovo što uskoro počinje škola. To je mesto na kom ćemo se susretati sa svakakvim ljudima i njihovim karakterima. Pokušajte da ih shvatite, a ne da ih odmah odbacujete ako nemaju isto mišljenje kao i vi, ili ako ne vole istu muziku ili odeću kako vi. Ipak, svi smo mi pojedninačni kamenčići u velikom okeanu...

QOTP (question of the post): Da li i vi sakupljate kamenčiće kada ste na odmoru? I pošto je leto skoro već gotovo-Omiljena uspomena sa ovog letnjeg raspusta?

P.S: Pošto sam trenutno na moru, BTS postova neće još uvek biti. :( Ali zato očekujte novi postić za koji dan. ♥ ^_^


V.


*sve slike iz ovog posta su moje*

29 коментара:

  1. Hello from Spain: I really like your photos. Your post is very interesting. Keep in touch.

    ОдговориИзбриши
  2. Hm, koliko sam shvatila, pisala si ovo metaforično. Baš mi se sviđa post, nekako je drugačiji.
    Aqotp: Skupljam kamenčice, a najlepša uspomena ovo letnjeg raspust, hmm, ne znam. xd Verovatno to što sam išla na more. ☺

    mylifeasmilaxoxo.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, tako je barem trebalo da ispadne, zanela sam se pišući. Hvala ti puno♥ ^_^

      Избриши
  3. Osetila sam se kao na moru,ali bukvalno sam sve osetila hahahh <3
    outfit post na mom blogu:

    tijanaqueenoffashion.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  4. Moj pradeda jako voli da koristi metaforu kada se trudi nesto da mi objasni jer zna da cu na taj nacin najbolje zapamtiti pouku. Koriscenje metafore, svakako jeste odlika pametnih ljudi, a ti znas bas lepo da upravljas njome. Mnogo mi se dopada onaj deo u kome si rekla kako te neko sputava, a neko omogucava bolji prolaz, i naravno da niko nije isti. SVAKA, SVAKA TI CAST, PAMETNO DETE(ne znam ime xd)!!!
    Ovo je ubedljivo najbolji post koji sam do sada procitala, mozda bi mogla da napises jos nesto ovako metaforicno.♥

    marsylylife.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno puno puno, mnogo mi znači ovakav komentar!♥♥♥
      P.S: Zovem se Višnja ^_^

      Избриши
  5. Eej! Ja sam nova blogerica Sara/Struja i ovo je prvi put da čitam tvoj blog i post ti je genijalan. Ovo kako si pisala metaforično je stvarno predivno i voljela bih da napišeš još ovakvih postova jer ja obožavam metafore. Učlanila sam se u tvoj blog pa se nadam da ćeš se i ti učlaniti u moj. <3 :)

    http://strujadreams.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, potrudiću se da ih bude još ♥
      P.S: Naravno da ću se učlaniti, ali me u čitaocima nećeš videti kao Pametno dete, već će pisati moje pravo ime i prezime. :)

      Избриши
  6. Ja sam iskreno oduševljena postom! Nisam pročitala sam kraj posta, išla sam od početka, a to kamenje je za mene odmah predstavljalo ljude i generalno prepreke kroz koje moramo da prođemo i koje su sastavni deo života ili školovanja. Divno napisano! :) Što se tiče mojih uspomena sa ovog letnjeg raspusta, to su onih divnih 20 dana kada sam iz moje ravne Vojvodine otišla u brdovitu Šumadiju... i divno se zabavila! <3

    http://anjalittleworldd.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo mnogo Anja, stvarno mi puno znači♥♥♥ I ja sam takođe iz Vojvodine i stvarno volim kada, barem na kratko, pređem u neke malo brdovitije predele. :)

      Избриши
  7. Odlican post! Pratim te na GFC-u uzvrati ako zelis! :* :)

    New post: http://marinailes9.blogspot.com/2015/08/sea-becici-budva-rafailovici.html

    ОдговориИзбриши
  8. Wow, fenomenalan post! Bravo! :)♥

    http://sarahmakeupp.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  9. Divan post! I ti si ga divno napisala!
    http://milicasdiary389.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  10. Odlican post! Svaka cast za idejuuu!
    Joj pa ne bih znala kooja mi je omiljena uspomena od ovog ljeta. Bilo ih je dosta :3
    http://doubledamntrouble.blogspot.com/ moj blog, posjeti ga :D

    ОдговориИзбриши
  11. Uu slike su supperr <3 Bas inspirativne hehhe
    Super ideja za postt <3

    jananikolic.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  12. Višnja, ovaj post je odličan! Vrlo zanimljivo, a slike su zaista predivne!

    Ako želiš baci oko i na moj blog i učani se. LY!☺
    http://mybeautyamazon.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  13. Post je jako zanimljiv :)

    Učlani se na moj blog i ja ću na tvoj :) allforgirls14.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti.☺ Naravno, jedino što me nećeš videti pod imenom bloga, već pod mojim pravim imenom i prezimenom.

      Избриши
  14. Bas si se potrudila,svaka cast:-) <3
    I evo pogledaj moj blog i uclani se,ako zelis http://blogblogaha.blogspot.com/ :-)

    ОдговориИзбриши
  15. Bas si se potrudila,svaka cast:-) <3
    I evo pogledaj moj blog i uclani se,ako zelis http://blogblogaha.blogspot.com/ :-)

    ОдговориИзбриши