Странице

субота, 5. март 2016.

(Ne)prijatelji i (ne)prijateljstva

Hallo Leute

Čovek je, sam po sebi, drušveno biće. Naravno da svi ponekad volimo da budemo sami, ali društvo nam je potrebno većinu vremena. Ili bolje reći pravo društvo.
Tokom svog školovanja sam se susrela sa raznim (ne)prijateljima. U prvim razredima osnovne, svi se sa svima druže, dok kako rastemo tako se izdvajaju grupice. I odjednom se nađete sa strane i shvatite da ustvari nemate ni jednog pravog prijatelja. Ili sam to bila samo ja.
Pošto sam bila "pametno dete", deca su se uglavnom "družila" sa mnom samo zbog domaćeg, da im pomognem na kontrolnom (čitaj URADIM ZADATKE) i da bih bila dobrovoljac za odgovaranje kada oni nisu učili (čitaj UVEK). Ja oduvek volim da pomažem ljudima i nekako mi je bilo žao da im ne dozvolim da prepišu moj domaći. Vremenom sam shvatila da se to zove iskorišćavanje i da sam žrtva svega toga.
Situacija se nije mnogo promenila od kada sam u srednjoj školi, ali sada nisam više jedino "pametno dete" u razredu, pa se na nas par rasporedi ceo razred. Još uvek dajem svima da prepišu domaći, slikam im lekcije koje smo radili na času, dok su oni sedeli u poslednjim klupama i pričali, kada naučim dobro lekciju, javim se umesto nekog drugog i uvek se trudim da svima pomognem u bilo kojoj proveri znanja. Ali jedna stvar se promenila. Moj pogled na tu čitavu situaciju. Još uvek mi smeta ta nepravda, svačije izvlačenje, dok se ja mučim i borim za iste stvari. Ali nekako progutam tu knedlu nepravde, podignem glavu i sama sebi kažem da sam sve sama zaslužila, da imam svoje znanje i da sam dobra osoba.
U osnovnoj školi mislila sam da imam dve najbolje drugarice ikada i da ćemo uvek biti tu jedne za druge. Tu sve svašta iskomplikovalo, ipak pubertet, hormoni, itd. tako da samo ukratko. Moje dve najbolje drugarice su se zbližile jako tokom jednog letnjeg raspusta i osećala sam se dosta zapostavljeno, ali situacija se promenila za par meseci (njih dve su se jako posvađale) i svaka me je vukla na svoju stranu. U tom periodu ipak sam se sa jednom zbližila više, ali ni drugu nisam zapostavljala (ona je našla novo KUL društvo, pa sam više ja bila zapostavljena). Sve tri smo upisale različite srednje škole i otišle na tri različite strane. Pogodite sa kime se sada više čujem? Ko je bio tu da me uteši u najgorim trenucima mog života? Stvarno sam se trudila da održim kontakt sa obe, da se razumemo. Ipak se kao bolja osoba pokazala drugarica koja me je malčice zapostavila posle njihove velike svađe. Ne možete da verujete koliko sam bila razočarana svojom "NAJBOLJOM DRUGARICOM IKADA", za koju sam uvek bila tu, uvek joj pomagala, uvek je slušala i savetovala. Naravno, ona je našla društvo koje joj više odgovara (čitaj puši, pije, konzumira razne supstance), a ja sam bila totalni luzer u njenim očima, jer zamislite ne želim da radim takve stvari i stalo mi je do škole, učenja i porodice. Iako mi je još uvek žao što smo se toliko udaljile, nekako sam prešla preko toga. 
Iiii srednja škola.. Došla sam u novi razred, nikoga nisam poznavala. Mnogo sam se bojala svega. Bila sam usamljena. Naravno da sam upoznala nove ljude, pričali smo, zezali se, ali to jednostavno nije to prijateljstvo koje mi je bilo potrebno. Tako je bilo prve nedelje. Mrzela sam tu školu, sve te nove ljude i njihove odnose, koji su započeli još u osnovnoj školi. Ali upamtite SAMO PRVA NEDELJA. Tog famoznog prvog dana prva osoba koju sam upoznala jeste moja sadašnja najbolja drugarica. Što bi se reklo-sudbina hahaha. Sada je već oko godinu ipo dana kako se poznajemo i ko god da nas upozna ne veruje da se znamo tako mali period. My person. Grey's anatomy huuuuge fan here. Ako gledate ovu seriju, verovarno znate na šta mislim. Nas dve smo kao Twisted sisters, Meredith i Cristina.♥

Hmm, iskreno ni sama ne znam gde sam došla sa ovim postom, ali sam shvatila da imam još nešto da vam kažem, što je mnogo bitnije od mog otvaranja duše.
Prvo, bolje jedan pravi prijatelj, nego cela grupica lažnih.
Ne brinite se za džabe ako krećete u srednju školu i ne poznajete nikoga. Ubrzo ćete pronaći nekoga ko vam je dosta sličan, jer ipak to je srednja škola i niste ubačeni u istu školu samo zbog vrtića u koji ste išli zajedno.
Naučite da kažete NE na vreme, da ne završite kao ja.
I gledajte Uvod u anatomiju!  ^_^  Tj. bolje sačekajte letnji raspust da vam serija ne uništi pripreme za prijemni ili druge obaveze.

Usput, ovo je bio collab sa Anastasijom sa bloga Moderna štreberka, pa svratite na njen blog da vidite šta ona ima da kaže na ovu temu. ^_^
Posle mog dugačkog monologa, želela bih da pročitam vaša mišljenje na ovu temu.
Da li ste imali užasan "friendship break up"?
Da li ste uplašeni/bili uplašeni srednje škole?
Da li umete da kažete NE?





16 коментара:

  1. Vau tvoj post je savršen...divno, stvarno.
    Izgleda da smo svi imali najbolju drugaricu sa kojom smo mislili da ćemo biti zajedno zauvek, da to me da bude neprijatno...
    Sve u svemu bitno je da si našla onog ko ti odgovara...ljubim me.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, zaista si divna!♥ Verujem da će svako naći nekoga sa kim ima dobar "klik".☺

      Избриши
  2. Odličan post!Naravno da sam imala toliko prijateljica,koje su mi bile prijateljice čak I do 6 godina,a onda da bi se priklonile "nafuranim" osobama iz razreda ,su se počele manje družiti sa mnom,a tako ja I sa njima.Nažalost,sve te BFF frendice iz osnovne škole,te se kasnije I ne sjećaju.Ja naravno umijem da kažem NE,svima kojim mislim da ne zaslužuju ništa sa moje strane,a sa druge strane prema najboljim prijateljicama sam totalno otvorena za sve,ali naravno sa time da su I one prema meni:)Možda se I sa nekim mojim najboljim drugaricama ,prijateljstva ne bi raspala,da se ja nisam počela odaljavati,ali I sa razlogom.Nisam se mogla družiti sa nekima ,kojima je cijeli svijet lajk na facebook-u ,I da li će ih netko primjetititi
    Tema posta je super,zaista nemam riječi:)Na mom blogu je debata između velegrada I gradića,tako da bi mi mnogo značilo kada bi posjetila moj blog.Učlanila sam se u tvoj blog,pa bi mi nogo značilo kada bi se I ti učlanila u moj:

    http://ameliabelieveme.blogspot.ba/


    ОдговориИзбриши
  3. Odlican post, volim da citam tvoje postove. Da se ne lazemo svi smo mi imali taj uzasan prekid prijateljstva, jednostavno udaljiti se je normalno. Ja sam se jako bojala prvog dana srednje skole, ali sve je islo vremenom, sada smo jako slozni kao odeljenje, jer naravno najlepse stvari se desavaju na kraju a nama je vec kraj srednje skole.
    Za neke stvari umem da kazem NE, ali za neke i ne bas, i to bih trebala da promenim. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Drago mi je što si pronašla svoju najbolju prijateljicu! Ja ju imam, ali uvijek se svađamo i ima dosta stvari koje su različite kod nas dvije, od naglaska na neke riječi (btw. živimo oduvijek u istom selu xd) do različitih ukusa, ali ipak ima više stvari koje nas povezuju. Plašim se srednje malo, ali dok ja sazrijem biti će to sve okej. Dosta puta kažem "ne", ali to kasnije prekrižim, no najčešće idem na sve ili ništa, a "ne" mogu reći, ovisi kako kojoj osobi. :)

    Annie's secret

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nesuglasice su normalne, ne bi bilo dobro da ste u potpunosti iste.☺ I meni je veoma drago.♥

      Избриши
  5. Takođe sam imala puno iskustava sa (ne) prijateljima, ali na drugačije načine od tebe. :) U današnje vreme ima ih jako puno, sve manje je pravih, iskrenih i vernih prijatelja. :/ Ja dozvoljavam da prepišu /ili šapnem odgovor osobama za koje znam da bi i meni pomogle u istoj situaciji, osobama za koje znam da me neće iskoristiti i da će ceniti to što im činim. :)
    Odoh da pogledam drugi post. :)
    <3333333333333333333333333333333333

    eslyisworldview.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, nažalost je tako... :( Odlično, bilo bi lepo da i ja tako nešto učinim...

      Избриши
  6. Jaoo bože, ti i ja smo doživele iste stvari. I meni se dešavaju takve stvari sa ,,pomaganjem" iliti učenjem za dve osobe. Nažalost mene je je jedna od najboljih drugarica koristila, čak i kada sam ostala bez naočara i nisam radila ni svoj kontrolni kako treba, a ona je očekivala da uradim i njen. Nikada nije imala razumevanja za to što ne mogu UVEK i STALNO da joj pomažem. A onda se cela stvar preokrenula kada sam se zbližila sa devojčicom koju sam smatrala samo sporednom, onda sam shvatila kako je kada te neko zaista sluša i ne traži ništa zauzvrat. Nemoj dozvoliti da te koriste kada odgovarate, dozvoljavaj to do neke granice, to su i meni radili, ali ja sam jednom odgovorila odrično i više me nisu ni pitali :)

    katieslittlecorner.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo mije žao pto si imala takvu "drugaricu", ali dobro je da si našla nekoga ko stvarno jeste prijatelj.☺ Moraću da se potrudim.

      Избриши
  7. Ja sam relativno skoro imala jedan ogromni raskid prijateljstva koji je zapravo bio potpuno nepotreban i sada se veoma kajem zbog toga. Međutim, u mom slučaju, krivac za to sam bila upravo ja, pa mi je zato još teže palo, ali hajde, preživela sam i od tada upoznala još mnogo divnih prijatelja. Predivan post, tako lepo napisano! :) <33

    In my heart

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, baš mi je žao što si prošla kroz takvu situaciju.:( ♥ Hvala ti puuuno!♥ :*

      Избриши
  8. Predivan post,ovo je tema I kojoj stalno moze da se prica❤️!Do pre godina dana bila sam I previse dobra;svima Sam pomagala,javljala se a oni bi se onda pravili da ne postojim.Moram da priznma da Sam imala par kriznih perioda,ali sada sam totalno drugacija.Nisam jos krenula u srednju,pa stalno zamisljam kako izgleda taj prvi dan,a odavno znam da kazem NE.Preprepredivan post jos jednom,odlicno obradjeno ❤️❤️❤️❤️!!!

    Novi post perfecthigh136.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, u potpunosti se slažem. Nikad dovoljno reči za ove stvari... Drago mi je što si dožiela promenu, verujem da ti je sada mnogo bolje.☺ Hvala ti punooo!♥♥♥ :**

      Избриши