Странице

уторак, 16. август 2016.

Knjige koje preporučujem (mlađim) tinejdžerima

Hallo Leute♥

Uveliko blogovi, a samim tim i blogeri su već prešli u školsku atmosferu. Pošto su kod mene trenutno aktuelni planovi pakovanja za letovanje, ni ne pomišljam da počnem da razmišljam o školi. Ipak, ako postoji još neko kao ja, da nije uopšte spreman da uđe u celu tu zavrzlamu, trebalo bi da se opusti. A šta je bolji način od jedne lagane, letnje, tinejdžerske knjige?
Po naslavu možete zaključiti kom dobu su namenjene knjige, ali u svakom slučaju, ako ih niste pročitali obavezno to uradite! Prijaće vam. Makar imali 22 godine. Napisala sam mlađim tinejdžerima, pošto je to bilo doba kada sam ih ja pročitala, otprilike od 11. do 14. godine.☺
♥Keti Kesidi
Iskreno da vam kažem, ma koju knjigu uzeli nećete pogrešiti. Uglavnom se radi o odrastanju, uslasku u tinejdžersko doba, o prijateljstvima i porodičnim problemima. Nešto što može da zahvati svakoga od nas. Sećam se da je prva knjiga koju sam pročitala bila Dizi, koju sam uzela iz biblioteke. Nakon toga nisam prestala da čitam dok sve nisu bile pročitane. Naravno, neke su morale da se nađu i u mojoj kolekciji. ☺
♥Alison Noel - Zauvek
"Šesnaestogodišnja Ever Blum, jedina je preživela saobraćajnu nesreću u kojoj su nastradali svi ostali članovi njene porodice. Nakon što se oporavila od povreda i prešla kod tetke u Kaliforniju, Ever je u stanju da vidi svoju mrtvu sestru, da razlikuje aure ljudi i da pročita sve njihove skrivene misli. Progonjena novim moćima ona želi da se sakrije od sveta, međutim, kada u njenu školu dođe Dejmen, izuzetno zgodan, lep i pametan mlad muškarac, uglađenih manira, Ever ne može više da se drži po strani.
On, za raziku od drguih, ima moć da umiri glasove u njenoj glavi, ponekad deluje kao da ume da zaviri pravo u njenuj dušu. Ali zaljubiti se u Dejmena izuzetno je opasno jer on baš i nije ono što se u prvi mah čini, a pojavljuje se i tajanstvena Drina, nimalo naivna suparnica. Zaranjajući sve dublje u Dejmenove tajne Ever se suočava sa mnogim pitanjima na koja nema pravih odgovora. Jedino što je sasvim sigurno jeste da se ona sve više zaljubljuje u Dejmena..."
Pa, koliko se sećam, bila sam opčinjena ovom knjigom i godinama sam tražila drugi deo knjige, koji nažalost nikako nisam mogla da nađem. Ipak, pri pisanju ovog posta setila sam se da pogledam online i zapravo je ima na Vulkanovom sajtu.☺
♥Luiz Renison - Najlonski visovi
"U ambaru sam prikazivala Rubi svoju komičnu verziju irskog plesa. Iznenada, usred mog skoka, ušao je najzgodniji momak kog sam u životu videla. Nasmešio mi se i rekao: "Ehm... zdravo, ja sam Aleks, Rubin brat." Rubi je zacoktala i rekla: "Ona se zove Talula i ide u školu za lujke." Ja sam se zasmejala. "Hahaha. Hidli-didli-didli-didl..." I ponovo sam zaigrala. Aleks je imao sve što momak iz snova treba da ima. Otpozadi, spreda, sa strane. Glavu. Rekao je: "Strava ti je ime." Ništa nije rekao protiv mojih kolena. Priznajem, nije ni uspeo da mi vidi kolena, ali moga je da stekne predstavu. Danas sam imala više sustreta sa momcima nego za svojih četrnaest i po godina. OBOŽAVAM Jorkšir. Stvarno."
Još jedna divna tinejdžerska knjiga! Puna pravih tinejdžerskih izazova, od ljubavnih do porodičnih.
♥Noel Stretfild - Bele klizaljke
"Kada su Harijeti predložili da počne da uči klizanje, to je za nju bilo veliko iznenađenje: o klizanju dotad nije ni razmišljala. Plašila se i da stane na led, sve dok joj Lajla nije ponudila pomoć. Uskoro Harijeta i Lajla postaju drugarice. Harijeta kliže sve bolje i bolje. Obe devojčice izlaze na testove - obe prolaze. Harijetu čeka još jedan test - hoće li sustići Lajlu koja je predodređena da bude velika zvezda?
Lajla je ljuta, a Harijeta, obuzeta očajanjem, zna šta joj je činiti. Da bi održala prijateljstvo sa Lajlom, moraće da smisli nešto kako ne bi izašla na sledeći klizački test..."
Sećam se da je ovo bila jedna od prvih malo dužih knjiga koje sam pročitala. Mislim da sam imala 8-9 godina i bila sam oduševljena. Zbog toga sam pročitala i ostale knjige ove autorke, poput Plesnih i baletskih cipelica.
♥Sara Desen
Smišljajući šta da vam kažem o njoj, shvatila sam da su njene teme slične Ketinim, ali samo prilagođene za malo starije. Ja sam ih pročitala možda malo ranije nego što je trebalo, ali sam oduvek bila malo zrelija u odnosu na ostale mog uzrasta, tako da mi je odgovaralo. Ma koliko godina da imate, morate pročitati barem jednu od njih...
♥Džon Grin - Krive su zvezde
"Bol i vreme su neumoljivi. Bol zato što je stalno tu. Vreme zato što tebi protiče drugačije. O čemu li sad misle ostali klinci na svetu? O čemu li brinu? Udahni. Izdahni. Neprekidna je tvoj bitka s lekovima, bocama kiseonika, skenerima i crnim slutnjama. A opet, može prestati odjednom, evo baš sad. Šta je gore? Da traje, ili da pomisliš da je najzad prestalo? Udahni. Izdahni. Možda ne dočekaš leto. Ili sutrašnji dan. Udahni. Dok se boriš a preživiš, da li uopšte živiš? A onda, ako imaš sreće, pojavi se neko... i shvatiš da čak ni za tebe ništa nije gotovo.
Uprkos medicinskom čudu koje je smanjilo tumor i kupilo joj još nekoliko godina života, Hejzel je oduvek bila u terminalnoj fazi bolesti - njeno poslednje poglavlje bilo je ispisano odmah uz postavljenu dijagnozu. Ali onda se u Grupi za podršku pojavio Ogastus Voters, i njena priča je ponovo napisana."
Verujem da ste svi čuli za ovaj film, a samim tim i za knjigu. Po meni, lepši je doživljaj kada prvo pročitate knjigu, a zatim odgledate film, ali iako ste već pogledali film, obavezno pročitajte i knjigu. Nećete se razočarati.
Da li ste pročitali neku od ovih knjiga?
Koju tinejdž knjigu biste mi preporučili?
Napišite mi u komentarima, volela bih da pročitam.

P.S: Hvala puno puno puno na 150 članova! Uskoro očekujte iznenađenjeeee! :*
V.


21 коментар:

  1. Divna ideja za post! :) Čitala sam tri knjige Keti Kesidi, dve Luiz Renison i "Krive su zvezde", slažem se da su savršene za tinejdžere! Ja inače uglavnom volim možda malo ozbiljnije štivo, ali ovakvim knjigama se uvek rado vraćam, koliko god ih puta čitala, kada mi treba predah od obaveza jer su jako čitljive. :) Knjige za koje smatram da su zaista pogodne za mlađe tinejdžere su "Moja susetka Alis" i "Alis između dve vatre" autorke Džudi Kertin. :)

    http://introverted-dreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se skroz! Tinejdžerske knjige su nešto čemu ću se uvek vraćati, prosto me oslobode svih briga.☺ Hvala ti!

      Избриши
  2. Odlican post. Od navedenih sam procitala samo 'Krive su zvezde', a tebi preporucujem knjigu 'Prva ljubav', prelepa je. :)

    introvertna-holandjanka.blogspot.com <- novi post

    ОдговориИзбриши
  3. Ahhh Keti Kesidi. Slobodno mogu reći da su mi njene knjige obeležile detinjstvo, prve koje su me uvele u čitanje. Od ostalih sam samo čitala 'Krive su zvezde' koja je divna! Početkom godine sam čitala 'Ana i francuski poljubac' od Stefani Perkins i mislim da mlađi tinejdžeri mogu da uživaju u njoj (ja bar jesam :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš mi je drago da je još neko uživao koliko i ja u njenim knjigama. Hvala na preporuci!♥☺

      Избриши
  4. Do sada nisam čitala ništa o Sare Desen, ali ću izgleda to definitivno ursditi ikao sam ja više onaj ljubitelj tinejdžerskih naučno fantastičnih romana. Takođe, Džon Grin zasta savršeno piše, tako da sve njegove knjige koje sam ročitala obožavam. :) <33

    www.marsyly.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stvarno treba da ih pročitaš, meni su se mnogo dopale. Skroz se slažem!♥

      Избриши
  5. Čitala sam samo Grešku u našim zvijezdama i odlična knjiga, John Green predivno piše☺♥

    ОдговориИзбриши
  6. Predivan post draga moja,skoro sve knjige koje si navela sam procitala :)!Keti Kesidi i sada mogu da citam,imam knjigu od Noel samo su u pitanju Plesne cipelice,a Krive su zvezde je toliko emotivna i divna knjiga.Ne znam preporucila bih t Onljan devojku,jer mi je ta knjiga dala mnoogo inspiracije <33 :)!Divno draga moja :)!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga! Baš dugo palaniram da je pročitam, hvala ti što si me podsetila!♥♥

      Избриши
  7. Odlican post.Ja sam knjigu Keti Kesidi (mislim da je u pitanju bila Srecna Zvezda) dobila na poklon u drugom razredu,ali mi se nije svidela.Skoro sam je nasla i procitala,mogu ti reci da je bila odlicna.Sve ostale knjige zvuce prezanimljivo tako da cu ih potraziti.

    mywonderland-xoxo.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kada smo malo stariji, sve nekako ima malo više smisla.☺ Bilo bi mi baš drago.☺♥

      Избриши
  8. Nisam pročitala niti jednu od ovih knjiga. Inače svakako mislim da u mojoj dobi(12 godina) najbolje knjige su Harry Potter,je ja sam veliki Potterhead (tko zna možda ove godine dobijemo pismo za Hogwarts). Onda Vampirska akademija, Kronike iz Narnije,i ovo je inače knjiga za malo starije i svakako ti je preporučujem,ona je inače moja omiljena knjiga,a iza nje je Harry,a to je Grička vještica, od Marije Jurić-Zagorke. I da potpuno te razumijem i meni su sada pripreme za more,jer u nedjelju putujem u Pirovac(RH).

    Fantastiko World

    ОдговориИзбриши
  9. Iskreno, iako se dosta bavim citanjem, nikada do sad nisam imala prilike da vidim ove knjige. Hvala na divnoj preporuci draga, moram ih pronaci, i procitati. Sve deluju tako zanimljivo. Inace tvoj post je odlicno uradjen, imas talenta za pisanje i vrlo si kreativna. Pratim te, ako želiš možeš uzvratiti https://thestoryofagothic.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  10. Ne znam mnogo o knjigama (kao što je to već poznato) ali te knjige izgledaju veoma zanimljivo :)

    ♥ forever-blogm.blogspot.com ♥

    ОдговориИзбриши
  11. Knjige zvuče jako zanimljivo, a s ovog popisa sam pročitala jedino TFIOS i nije mi ostavila neki dojam. :/ Inače, super ideja za post. :)♥

    https://sretnisanjar.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши